Son dönemlerde Türk Dizilerinin Netflix ile olan dirsek teması oldukça güzel bir gelişme oldu. Netflix, Türk sinema ve dizi sektörünün dünyaya açılması için muhteşem bir fırsat. ,

Atiye dizisi “Şengül Boybaş” tarafından kaleme alınan “Dünyanın Uyanışı’na Tanıklık Edin” romanından diziye aktarılmıştır. Kitaptan diziye uyarlanmış yapımlar genel olarak bana her zaman dolu dolu gelmiştir. Atiye dizisi de bu seriyi devam ettirdi. Bir çok anlamda dolu dolu bir dizi ile karşılaştık.

Atiye Dizisinde Süre Gelen Kadercilik Meselesi

Elbette zıtlıkların uyumu gerçekten başarılıydı. Fakat; filmin başından sonuna kadar giden bir kadercilik anlayışı vardı. Yani filmde karakterlerin yaptığı hareketler belliydi ve sonucu asla etkilemedi. Bu filmi biraz basitleştirdi. Bu denli eylem ve sonuç ilişkisinin etkisiz olduğu yapımlar kaliteden bir miktar yemekte. Sanki Atiye ve Erhan sonucu hiç etkilemedi.

The Gift (Atiye Dizisi)

Bu tarz yapımlarla son dönemlerde çok karşılaşmaya başladık. Bunlardan bir tanesi de Dark dizisiydi. Başrolün yaptığı hareketlerin etkisiz olması veya her hareketin biliniyor olması izlemek açısından keyif vermiyor. Burada Şengül Boybaş’a tavsiyem belirsiz sorunlar ve çözümler olmalıdır.

Bunu örneklemek gerekirse bir oyundan örnek verebiliriz. Örneğin bir macera oyunu bir hikayeyi takip eder. O hikaye dışına oyunun çıkması imkansızdır. Belli aşamalarla o hikaye takip edilir. İşte bu tarz oyunlar oyundur. Fakat; Satranç, Pes veya FİFA tarzında ki oyunlar eşit koşullarda ve tahmin edilemez sonuçlarda da bir hikaye takip edilmez. Her karşılaşma özeldir ve bu tarz oyunlar spor dalı olarak gösterilir.

Atiye tam olarak bir hikaye takip ediyor tarzında başladı ve ilk sezonu tamamladı. Hem de dizide en başlarda Atiye’nin Büyükannesi’nin belirttiği şekilde.

Zıtlıkların Uyumundaki Aheng

Dark + The OA = Atiye

Atiye çalışması mevcut dünya dizi ve film sektörüne bir artı maalesef getiremedi. Çünkü işlediği konular zaten çoktan işlenmişti. Atiye sadece bunları Türk usulü inceledi. Sevgili Şengül Boybaş hayal gücünü biraz daha zorlamalısın. Sektöre yeni bir bakış açısı getirebilirsin. Bunun için yeterli hayal gücüne sahipsin, sadece orjinal şeyler düşün ve bunları yazmaktan korkma.

Hakan Muhafız eleştirisinde belirttiğim zıtlıkların uyumunda ki başarısızlık burada tam olarak bir başarıya dönmüş. Gülerken / Ağlamak, Medeniyettebn / Doğallığa, Nefretten / Sevgiye tam olarak başarılı bir akış var. Bu akışı ise çok başarılı buldum.

Oyunculuk konusuna geldiğimizde ilk önce Mehmet Günsür‘den başlamak istiyorum. Türk aktörler arasında en başarılı bulduğum oyuncudur. Bu diziye de inanılmaz yakışmış. Kendisini ilerde Holywood ‘da görmekte çok isterim. Beren Saat‘i ilk defa bir dizi de izleme fırsatını bu yapımda buldum. Bu diziye kadar her zaman bana durgun ve soğuk gelmişti. Bu dizi de de genel olarak o soğuk ve durgun yapısını korudu. Fakat; Bir kaç sahnesinde oldukça sevecendi. Beren Saat’in yüzünde bir yaşanmışlık bir hikaye var. Hangi yapımda olursa olsun bu hikaye devam ediyor. Bir üzgün, düşünceli ve kederli duruş. Yani; çalışmalarında yüzü gülse de henüz gözlerinin güldüğünü maalesef göremedim.

Hayatında ki dertleri ve kederleri bir köşeye koymalı ve her çalışma da karakterle bire bir uyum sağlamalıdır. Tüm dizilerinde aynı bakış, aynı kederli duruş.

Kısaca Atiye dizisi oldukça başarılı ve izlemesi keyifliydi. Burada kendilerine destek olabilmek için İMDB‘den puanlayabilir ve sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Elestirmen.net Puanlaması : 100 / 78

Tahir Dinç

Tahir Dinç

18 yıldır film sektöründe çalışmalar yapan Dinç, profesyonel anlamda bir çok çalışmaya imza atmıştır. Günümüzde kendine ait Türk SEM reklam ajansını yönetmektedir.

View all posts

1 comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Atiye elestirileri arasinda en dogru cumleler sizin kaleminizden cikmis. İsin asli guzel bir film ama orjinal bir durusu yok.